I øjeblikket er Anva et emne, der har fanget opmærksomheden hos millioner af mennesker rundt om i verden. Fra dets oprindelse til dets nuværende implikationer har Anva været genstand for debatter, undersøgelser og forskning, der har forsøgt at tyde dets indvirkning på det moderne samfund. Hvad enten det er fra et historisk, videnskabeligt, socialt eller kulturelt perspektiv, har Anva vakt interesse hos eksperter på forskellige områder, som har dedikeret tid og kræfter på at forstå dets indflydelse på vores liv. I denne artikel vil vi dykke ned i den fascinerende verden af Anva og udforske dens mange facetter, analysere dens relevans og projektion i den aktuelle kontekst.
Anva (kort for andelsvarehus) var en kæde af varehuse, der blev etableret af FDB og Hovedstadens Brugsforening i 1950. Kæden bestod af varehuse i Aalborg, Aarhus, Esbjerg, Haderslev, Hjørring, Odense og København og var blandt andet tænkt som en konkurrent til Illum og Magasin.
I København åbnede i 1957 et Anva-varehus i en nyopført bygning på den grund ved Axeltorv, hvor det tidligere forlystelsesetablissement National Scala havde ligget. I 1963 købte Anva Cirkusbygningen, men varehusets udvidelsesplaner mødte stor folkelig modstand, og Cirkusbygningen solgtes i 1974 til Københavns Kommune. I 1987 lukkede Anva, og i 1989 åbnede Scala efter en gennemgribende ombygning. Bygningen blev nedrevet i 2012.
Varehuset i Esbjerg blev til centret Midt-I i 1988, og varehuset i Odense blev til OBS! i 1975. Anva-varehuset på Nytorv i Aalborg blev til OBS! Interiør i 1987, men blev allerede i 1988 solgt til Magasin. Anva åbnede i Aalborg i 1967, men rykkede allerede i 1974 fra sit oprindelige varehus i Bispensgade til et nyt varehus ved gamle grøntorv i krydset mellem Nytorv og Fjordgade.