Aktivering (arbejdsmarkedsforanstaltning)

I denne artikel vil vi udforske og analysere Aktivering (arbejdsmarkedsforanstaltning) fra forskellige perspektiver og tilgangsvinkler. Aktivering (arbejdsmarkedsforanstaltning) er et emne, der har vakt interesse og debat på forskellige områder, hvilket har skabt modstridende meninger og dybe refleksioner. Igennem disse sider vil vi dykke ned i de forskellige aspekter, der omfatter Aktivering (arbejdsmarkedsforanstaltning), fra dets historie og udvikling til dets implikationer i det moderne samfund. Dets konsekvenser på det sociale, økonomiske, kulturelle og politiske område vil blive undersøgt for at give en omfattende og detaljeret vision af dette emne, der er så relevant i dag. Gennem en udtømmende analyse søger vi at belyse Aktivering (arbejdsmarkedsforanstaltning) og dets konsekvenser og åbner døren til kritisk og konstruktiv refleksion, der inviterer til overvejelse og dialog.

Denne artikel omhandler overvejende eller alene danske forhold. Hjælp gerne med at gøre artiklen mere almen.
For alternative betydninger, se Aktivering. (Se også artikler, som begynder med Aktivering)

Aktivering er en samfundsforanstaltning der har til hensigt at hjælpe ledige dagpengemodtagere og kontanthjælpsmodtagere tilbage på arbejdsmarkedet.

Aktiveringen blandt kontanthjælpsmodtagere foregår i projekter, hvor muligheder for opkvalificering af den enkelte, skal sikre chancen for at få et ordinært ustøttet arbejde på langt sigt. Projekter har omfattet rengøring, sortering af genbrugstøj, græsslåning for pensionister og pakning af materialer. Dette bliver udført for kontanthjælpen uden ekstra indtægtsmulighed.

Der har været flere tilfælde at ulovlig og konkurrenceforvridende aktivering, hvor kontanthjælpsmodtagere udfører almindelig ordinært arbejde for kontanthjælpen. I et tilfælde har pakning af Bodum stempelkander med brug af aktiverede kontanthjælpsmodtagere ført til, at en virksomhed der tidligere udførte arbejdet måtte lukke.

Aktiverede er iht. OECD's retningslinjer ikke talt med i den officielle ledighedsstatistik. På den måde kan ledighedstal sammenlignes imellem landene. Men samtidig giver det ikke et retmæssigt billede af antallet af ledige. Det skyldes at aktiverede står til rådighed for arbejdsmarkedet imens de er i aktivering.

I 2006 forventes aktivering samlet at koste statskassen 14,9 mia. kr. for både dagpenge- og kontanthjælpsområdet.

Aktiveringskurser

En del af aktiveringen består i Danmark af kursusforløb hos såkaldte "andre aktører", der har til formål at gøre ledige mere parate til at søge relevante jobs. Kurserne er ved flere lejligheder blevet kritiseret for at være irrelevante.

I 2010 blev kurserne beskrevet på bloggen www.dagpengeland.dk, hvor den arbejdsløse akademiker Lau Aaen detaljeret beskrev sine oplevelser hos jobaktiveringsfirmaet Integro A/S. Bloggen vakte stor opsigt, og blev senere udgivet som bog hos Gyldendal og opsat som teaterstykke på Holbæk Teater.

Eksterne henvisninger