I dag skal vi dykke ned i den fascinerende verden af 2004, et emne, der har fanget opmærksomheden hos mennesker i alle aldre og kulturer gennem historien. 2004 er en uudtømmelig kilde til inspiration og fascination, hvad enten det skyldes dets indflydelse på samfundet, dets relevans på det videnskabelige område, dets indflydelse på populærkulturen eller dets transformerende kraft i menneskers liv. Igennem denne artikel vil vi udforske de forskellige aspekter af 2004, fra dens oprindelse til dens seneste trends, for bedre at forstå dens betydning og indflydelse på den moderne verden.
1. januar – DSB kører gratis mellem Odense og Svendborg i hele januar som kompensation for de mange aflysninger og forsinkelser sidste år.
2. januar – Med 22.000 km/t og 400 mio. km hjemmefra flyver den amerikanske rumsonde "Stardust" gennem kometen "Wild 2"s hale og opsamler støv, der muligvis kan give svar om livets opståen. Sonden blev opsendt i februar 1999 og forventes tilbage i 2006.
2. januar – Den næsten 300 kg tunge klumpfisk, som var en af hovedattraktionerne på det nedbrændte Nordsømuseum i Hirtshals, bliver fundet død i det beskadigede kæmpeakvarium.
7. januar – Københavns Byret afsiger kendelse om at brugerne ikke har ret til at benytte Ungdomshuset på Jagtvej.
7. januar – Endnu en massegrav afsløres i Irak cirka 50 kilometer syd for Bagdad. Ofrene menes at være cirka 800 shiamuslimer fra opstanden i 1991. Antallet af fundne massegrave er nu oppe på cirka 670.
8. januar – 7 mennesker er nu døde efter en epidemi forårsaget af bakterien legionella er brudt ud i Frankrig.
8. januar – Legetøjskoncernen LEGO præsenterer et rekordunderskud for 2003 på 1,4 mia. kroner
9. januar – Strukturkommissionen offentliggør rapport om den fremtidige opgavefordeling mellem stat, amter og kommuner
15. januar – Fødevaredirektoratet lægger "Smiley"er på nettet, så alle kan følge med i hygiejnestandarden for landets serveringssteder og fødevarebutikker
2. marts – Senator John Kerry vinder "super tirsdags" primærvalget og bliver dermed demokraternes kandidat til det amerikanske præsidentvalg senere på året
3. marts – Belgiske Interbrew og brasilianske AmBev slår sig sammen og danner dermed verdens største bryggerigruppe.
8. marts – Det irakiske regeringsråd underskriver Iraks midlertidige grundlov.
11. marts – Ved et ti bombeeksplosioner i fire regionaltog og på tre stationer i morgenmyldretiden i Spaniens hovedstad Madrid, dræbes mindst 190 mennesker og op imod 1.500 såres ved et terrorangreb.
24. april - de cypriotiske vælgere stemmer om genforening af den delte ø. Den nordlige, tyrkiske del stemmer ja, mens den sydlige græske del (på trods af moderat pres fra EU) siger nej til et samlet Cypern
29. april - Oldsmobile producerer sin sidste bil og afslutter produktionen efter 107 år
Build-a-Bear åbner sin første forretning ved Tivoli i København.
14. juli – Den britiske kommissionsundersøgelsen om efterretningstjenesternes bedømmelse af Iraksmasseødelæggelsesvåben munder ud i en kritik af, at man brugte upålidelige efterretninger som begrundelse for at gå i krig. Ingen i regeringen eller MI6 bliver kritiseret personligt.
14. juli – Filippinernes regering beslutter, på baggrund af en gidseltagning, at indlede tilbagetrækning af landets tropper i Irak.
18. juli – 2 dræbes, da en dansk turistbus fra Iversen Busser med 63 passagerer kører ud over en bro og falder 10 meter ned ved Euskirchen i Tyskland. Det er uvist om ulykken skyldes en teknisk fejl.
22. juli – Tyrkisk hurtigtog Istanbul – Ankara afspores ved Sakarya – umiddelbart frygtes 128 omkommet – senere korrigeret til ca. 40 og ca. 100 kvæstede.
August
1. august – medlemmerne af WTO (World Trade Organization) enes om et revideret forslag, som sigter mod at genoplive samtalerne om frihandel mellem rige og fattige lande. Repræsentanter for EU og USA går ind på at nedskære eksportstøtte og landbrugsstøtte.
1. august - et læk i en gastank forårsager en brand i et indkøbscenter i Asuncion, Paraguay. 396 mennesker omkommer, og over 500 såres.
3. august – Forsvarsminister Søren Gade hjemsender ledelsen af den danske bataljon i Irak i utide i forbindelse med en sag om mishandling af fanger i danske soldaters varetægt.
16. august – Hugo Chávez, Venezuelas præsident, kan offentliggøre resultatet af folkeafstemningen om hans forbliven på posten: 58 % af stemmerne var for hans forbliven på posten (dvs. at de stemte nej til forslaget om, at han skulle tvinges til at træde tilbage). De internationale valgobservatører med USA's ekspræsident Jimmy Carter i spidsen godkendte valget
Kampene omkring Imam Ali-moskeen i Najaf fortsætter. Forsøgene på at løse problemerne ved at overdrage den sygdomsramte storayatollahAli al-Sistani nøglerne til moskeen har hidtil været forgæves
For første gang advarer danske myndigheder nu om, at drivhuseffekten kommer til at medføre en stigning i verdenshavene på ca. 50 cm i løbet af de kommende 100 år
1. september – 150 personer tages som gidsler på en skole i den syd-russiske provins Nordossetien nær Tjetjenien. Det lykkes 50 af dem at flygte. Det viste sig senere at antallet af gidsler var langt højere, – omkring 1000.
3. september – Gidseldramaet i Beslan ender i et blodbad efter at myndighederne stormede skolen. Der menes at være mellem 400-600 dræbte, heraf mange børn
15. september - Orkanen Ivan nærmer sig USAs Gulf-kyst og næsten 2 millioner mennesker fra området omkring New Orleans anmodes om at gøre klar til evakuering, da digerne måske ikke kan holde til orkanens rasen. Orkanen smutter "udenom" New Orleans, men myndighederne "glemte" advarslen og forstærker ikke digerne, så da orkanen Katrina året efter raserer området, får det unødigt voldsomme og katastrofale konsekvenser.
28. september – Olieprisen stiger for første gang siden starten af 1980'erne over $50 pr. tønde på New Yorks oliebørs. Analytikere regner med, at prisen vil fortsætte med at stige.
10. oktober – Bornholm rammes af totalt strømsvigt, som varer flere timer.
11. oktober – Jørgen Kleener, formanden for Danmarks Radios bestyrelse, meddeler at han går, efter at han har modtaget hård kritik af håndteringen af fyringen af generaldirektøren.
23. oktober – Parlamentsvalg i den serbiske provins Kosovo; Det er det andet parlamentsvalg siden krigen i 1999, og bliver stort set boykottet af det serbiske mindretal.
13. november – fotograf melder Prins Joachim til politiet for uagtsom kørsel og tilbyder videodokumentation. Politiet ser dele af dokumentationen, men mener ikke, at det kan bruges som teknisk bevis
15. november – USA's udenrigsminister Colin Powell meddeler at han træder tilbage, når der er fundet en afløser.
22. november – Den nye EUKommission tiltræder, samtidig med at der er opstået en ny sag, denne gang mod den franske kommissær Jasques Barrot der har hemmeligholdt en betinget dom for korruption
23. november – Stærke anklager om svindel ved præsidentvalget i Ukraine får hundredtusinder af demonstranter på gaden i hovedstaden Kyiv.
23. november – Oppositionens leder Viktor Jusjtjenko erklærer sig selv for præsident i Ukraine, selvom den modkandidaten, den russisk-orienterede premierministerViktor Janukovitj, havde erklæret sig for valgets vinder.
December
3. december – Ukraines højesteret underkender valgkommissionen og erklærer anden runde af præsidentvalget for ugyldigt. Et omvalg fastsættes til den 26. december. Jubel i gaderne i Kyiv, hvor der har været demonstreret siden det omstridte valgresultat blev meddelt.
8. december – lead-guitarrist i Pantera, Dimebag Darrell Abbott, bliver skudt ned under en koncert i Columbus, Ohio af den sindsforvirrede fan Nathan Gale. Gale affyrede 15 skud fra scenen, og dræbte 3 andre før at han selv blev dræbt af en politibetjent.
16. december – EU's ministerråd beslutter at der indledes forhandlinger om Tyrkiets optagelse i oktober 2005.
27. december – Viktor Jusjtjenko erklæres som vinder af præsidentomvalget i Ukraine; 12.000 internationale observatører overvågede valget. Valgsejren på omkring 52% var dog ikke så stor som forventet.
29. december – Der meldes nu om cirka 70.000 dræbte efter flodbølgerne omkring den Bengalske bugt; Samtidig øges frygten for epidemier som følge af ødelagt vandforsyning og ubegravede mennesker og dyr. Der tales om den værste katastrofe overhovedet, og et gigantisk hjælpearbejde er ved at komme i gang
17. januar – 32-årige Anita Christensen bliver dobbelt verdensmester i bantamvægt ved en tvivlsom sejr over amerikaneren Ada "Ace" Velez i Århus. Hun bliver samtidig Danmarks første kvindelige verdensmester i boksning
15. maj - med en sejr i sidste runde af den britiske fodboldturnering Premier League bliver fodboldklubben Arsenal F.C. den kun anden klub i den britiske fodboldhistorie, der er gået ubesejret gennem gennem hele sæsonen og kan således hævde titlen "The Invincibles". Første klub, der opnåede bedriften, var Preston North End F.C. i 1889
1. februar - Janet Jackson viser kort sit bryst under halvlegsunderholdningen i Super Bowl finalen, hvilket skaber stor furore og forargelse i den amerikanske offentlighed. Begivenheden er senere blevet benævnt karrieødelæggende for Janet Jackson[1]
I forbindelse med 25 års-jubilæet for Jysk Sengetøjslager sendte Lars Larsen sin selvbiografi Go'daw jeg hedder Lars Larsen ud sammen med en reklame til de danske hjem. Bogen blev trykt i et oplag på 2.400.050 stk., og da ca. 20 % af befolkningen antages at have læst bogen, blev Lars Larsen formodentlig med bred margin årets mest læste forfatter i Danmark.