I dagens verden er Ålandshavet blevet et emne af stor relevans og interesse for mennesker i alle aldre og samfundslag. Uanset om det er et kulturelt fænomen, en vigtig begivenhed, en indflydelsesrig personlighed eller et aktuelt emne, har Ålandshavet fanget samfundets opmærksomhed. Når vi fortsætter med at udforske og diskutere Ålandshavet, er det afgørende at forstå dets indvirkning på vores liv og verden omkring os. I denne artikel vil vi analysere forskellige relevante aspekter om Ålandshavet og dets indflydelse på nutidens samfund.
Ålandshavet (svensk: Ålands hav) er et sund, der forbinder Bottenhavet (Den Botniske Bugt) med den egentlige Østersø. Sundet adskiller også det svenske landskab Uppland fra det selvstyrede finske landskab Ålandsøerne.
På Ålandshavets smalleste sted er der kun 30 kilometer mellem Sverige og Finland. På dette sted hedder Ålandshavet Södra kvarken.
Der er en betydelig færgetrafik over Ålandshavet. Europavej E18s rute fra Nordirland til Sankt Petersborg går gennem sundet. Der er færger fra Kapellskär, hvor den svenske del at E18 slutter, til Nådendal, hvor den finske del af E18 starter.
Fra Kapellskär er der også en færgerute til Ålands hovedstad Mariehamn. Det Forenede Dampskibs-Selskab driver en bil- og godsfærge til Paldiski i Estland.
Siden dronning Kristinas tid har postruten fra Stockholm til Rusland (fra 1700-tallet: til Sankt Petersborg) gået over Ålandshavet. Grisslehamn var den svenske posthavn, mens Eckerö i 1800-tallet var endestationen for det russiske postvæsen. 60°10′N 19°10′Ø / 60.17°N 19.17°Ø